W poszukiwaniu Św. Grilla

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Re: W poszukiwaniu Św. Graala

Post autor: rbit9n »

to po co robisz nadzieje.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
namoamo

Post autor: namoamo »

Nowe szkło, UWA canona za kilka stówek. 10-18/4,5-5,6 is stm. Na razie ciężko się przestawić i strzelić coś ciekawego.. W każdym razie, w kontekście ceny to obrazkiem/szybkością jestem wielce ukontentowany :-)

Obrazek

Z rozpędu zanabyłem też adapter z holderem pod cokin P, tylko zmiękłem gdy zobaczyłem ceny filtrów :( (a w głowie już wizja rozmemłanych wiślanych lanszaftów)
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

przecież P nie są znów takie drogie. poza tym mają gorszy minus, brak powłok, co przy bocznym świetle skutkuje odbiciem obiektywu na zdjęciu, szczególnie przy długich czasach.

w każdym razie, lepsze od kokena są, bodajże, hi tech.
namoamo

Czytałem, minimum Hitech. Wykombinowałem dwie połówki(soft i hard, 0.9) no i jeszcze jeden pełny do memłania.. Jest też opcja z kupnem większego systemu, wtedy połówka hard pokrywa podobno cały kadr, ale większy dwa razy droższy i tak.
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

mam jakieś hajteki, których nie. używam. jak kiedyś je znajdę, pomyślę o sprzedaży.
namoamo

Oki, to poszukaj.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Pany Havrany! (i Wy, Panie Havrankowe). Poradźcie! Wiedzony osobistą depresją i wiekuistym ukurwem, z rozżalenia, nie zastanawiając się, zanabyłem obiektyw, który w sumie chciałem, ale z pierwszej lepszej aukcji na Allegro.

http://allegro.pl/show_item.php?item=6869319290

Rzecz w tym, że z razu jak go odpakowałem, okazało się, że zapewnienia o ryskach nijak się mają do prawdy, bo ryska, czy raczej dziab punktowy jest na samym środku przedniej soczewki. Chuj tam, pomyślałem, widać go nie będzie, ale po co pisać, że nie ma nic, jak ewidentnie jest. No to żem zaczął kręcić przysłoną i ostrzałką, by poczuć pod palcami ową blendę suchą, sprawną, szybką. No i zonk. O ile listki przysłony wyglądają w porzo, to pierścienie oba chodzą... do pewnego miejsca. Znaczy w stronę nieskończoności już trza kręcić dwoma rękami, w stronę efa szesnastego tyż. Zapytacie, jaki debil robi takumarem na efie szesnastym czy nawet ósmym albo jaki kretyn używa takumara na nieskończoności. Macie nieco racji. Ale ja do końca w uja robiony być nie lubię. Na dodatek, nie znam się na takumarach bo to mój pierwszy, ale ten nigdzie nie ma skali odległości, jakby mu kto to zeszlifował. Znaczy jest tam taki uskok, gdzie powinno być ją widać a przy tym uskoku oznaczenie metrów i stóp, ale samych cyferek ni ma tylko jakby kto tam papierką ścierną jechał.
No ale co powiedzieć mogę, takumar zajebiście ostry jest jak na stare szkiełko 1.4, chyba tak samo jak mój umiłowany voitek 40mm. A czy fajnie bebłą to nie wiem, bo mi to kręcenie obrzydziło dalsze próby. Powiecie, opór pierścienia jest rzecz względna. No to napiszę, że jak dopcham do nieskończoności, to wracając tak drę, że mi się szkiełko od adaptera odkrynca. W mej ocenie, szkiełko z takimi felerami, jeśli nawet ostre i sprawne w pozostałej części, warte może ze 350 - 370 złociszy. Tedy myślę, by odesłać (bo mogę, firma na paragon sprzedawała). Co Wy na to?
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Jeżuuu, jaki gupiii! Tak-umarł? Żebyś słowo rzekł, to byś se w niedzielę ode mnie pożyczył żywego. Więc dobrze Ci tak. :P
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Takumara maaaasz? O ja niebożę! Za nie te szkła się łapałem... ;) :D
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt: