W poszukiwaniu Św. Grilla

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
puch24

Re: W poszukiwaniu Św. Graala

Post autor: puch24 »

Fajnie. Podobno ta środkowa wersja (X250 z migawką w plaster miodu) jest stosunkowo rzadka, bo dość krótko ją produkowano. Zresztą pierwsza wersja (X200) też nie żyła bardzo długo, dość szybko ją przerobiono na X250. Tych ostatnich z gładką migawką jest najwięcej.

A to Twoje zdjęcie to jak z prospektu, tylko ciekawsze... ;-)

Bo ja mam takiecuś, co zresztą kiedyś pokazywałem:

ObrazekNikon FM2N + Nikkor AI 1.4/50 by Maciej, on Flickr

Aparatka z migawką gładką, aluminiową, za to obiektywka starsza od aparatki, bo AI.

Tak przy okazji, czy ktoś z Was nie ma przypadkiem niepotrzebnych króliczych uszu? Ludzie często je zdejmowali z obiektywów do Nikona, bo były niepotrzebne, i potem takie obiektywy trafiają się na rynku wtórnym.
A ja mam EL i FT2, i chciałbym uprzydatnić do nich ze dwa stare obiektywy, tychże uszu pozbawione przez poprzednich użytkowników.
nordenvind

Post autor: nordenvind »

Czarna wersja fm2 piękna jest.
Ciekawostka to rok produkcji Nikkora 50/1.4 od Leny, od 2006 w górę.
puch24

"Srebna" też jest uadna.
Ja lubię "srebne" aparatki. Ale prawdziwie srebne, a nie te plastikowe z lat 90-tych i późniejszych, jak Nikony F55, 60, 65, 75, 80...
Choć w tych starszych to srebro to też najczęściej tylko srebrzony plastik, ale ładnie srebrzony i dobrze udaje amelinium.
Mam "srebnego" FE, ale popsutego. :-( Myślałem, żeby go rozebrać i srebrne części przełożyć do czarnego FE, ale to sporo rozbierania. I nie wiem, czy bym potem złożył to do kupy.
Qrde, mam trzy rozebrane na części obiektywy, których nie mogę do kupy poskładać. :-(
jo44

Post autor: jo44 »

puch24 pisze:Qrde, mam trzy rozebrane na części obiektywy, których nie mogę do kupy poskładać. :-(
Trzy stałki? Wyjdzie z nich fajny zoom! :)
puch24

Ha, ha, ha, very funny! :evil:

A tak serio, to w historii były obiektywy tzw. dwuogniskowe - chyba w latach 60-tych i 70-tych kilka firm wypuściło takie. Wydaje mi się, że nawet Leitz popełnił coś takiego. Przeważnie były to obiektywy o ogniskowych niezbyt odbiegających od siebie, np. 28 i 35 mm, i o mało ambitnych otworach względnych.
W latach 60-tych, gdy dość popularne były aparaty z migawkami centralnymi i wymiennymi obiektywami, producenci próbowali zawalczyć z problemem umieszczenia migawki w obiektywie lub za obiektywem, konstruując tzw. obiektywy składane: tylna część obiektywu i migawka stanowiła niewymienną część aparatu, a wymienne były przednie moduły, dające różne ogniskowe. Przeważnie wyglądało to tak, że obiektyw normalny, w rodzaju 2,8/50 czy 2/50 miał normalne wymiary, natomiast wszystkie inne były straszliwymi potworkami, olbrzymami o mało rewelacyjnych parametrach, typu 4,5/35 czy 4,5/85...

Potem pomysł obiektywów dwuogniskowych odżył w kompaktach w latach 80-tych, gdy pojawiły się aparaty mające dwie ogniskowe, np. 38 i 60 mm, zmieniane przełącznikiem, który zwykle wsuwał z tyłu mały telekonwerterek. Zoomy w kompaktach pojawiły się trochę później.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

puch24

W 1982 roku Soligor wypuścił dwa obiektywy dwuogniskowe: 28 + 35 mm f/3,5-3,8 i 85 + 135 mm f/4. Oba obiektywy były raczej sporawe, jak na swoje parametry, i teleobiektyw miał dość dalekie MFD: 1,8 m, a i tak przy tej odległości widocznie spadała jakość obrazu. Zdaje się, że żywot tych obiektywów był dość krótki.
nordenvind

Post autor: nordenvind »

puch24 pisze:Mam "srebnego" FE, ale popsutego. :-( Myślałem, żeby go rozebrać i srebrne części przełożyć do czarnego FE, ale to sporo rozbierania. I nie wiem, czy bym potem złożył to do kupy.
Qrde, mam trzy rozebrane na części obiektywy, których nie mogę do kupy poskładać. :-(
Podczas takich akcji dobrze robić dokumentację fotograficzną, potem jest łatwiej wrócić do poprzedniego stanu.
Sporo rozbieranych filmów obiektywów jest na youtube, można trafić na swój model...
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

nie niestety, aparat wspaniały, tylko elektronika kurwa.
mus negocjować zwrot siódemki.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
samek

Post autor: samek »

wpk pisze:Samkiem się mówi. Obejść samkiem...
Co jest do cholery? Ktoś tu się, nie pierwszy raz, wysługuje nie swoim mianem.
Kolega się zgłosi do ZAIKSu i odprowadzi co należy.
ODPOWIEDZ