Stream of consciousness

zdjęcia i o zdjęciach - bez dogmatu
ODPOWIEDZ
nordenvind

Re: Stream of consciousness

Post autor: nordenvind »

puch24 pisze: 26 wrz 2017, 01:10 Ściągnąłem sobie amerykański prospekt D850. Ma tylko ;-) 92 (!) strony. Obstrukcja insługi ma jeno 404 strony, a samo Menu Guide - 274 (!!!).
To taki odpowiednik "W poszukiwaniu straconego czasu"... ? :)
puch24

Post autor: puch24 »

Hue, hue, hue, (luminance i chrominance). ;-)

Czytać tego i zakuwać na pamięć nie będę, ale przejrzeć warto, bo robi wrażenie. Można się zastanawiać, jak do tej pory robiliśmy zdjęcia? ;-) Bo przecież niczym innym już się nie da fotografować.
Kurczę, ten aparat naprawdę robi wrażenie "wszystkomającego".
I nie mówię, że chciałbym go mieć. To znaczy oczywiście chciałbym ;-), gdyby ktoś mi go sprezentował, ale nie jest jakimś moim marzeniem. Natomiast podziwiam go jako majstersztyk konstrukcji. Tak, jak się podziwia coś naprawdę dobrze zaprojektowanego i skonstruowanego, takie techniczne dzieło sztuki. Wydaje się być aparatem, w którym nie sposób się do czegoś przyczepić, że czegoś mu brakuje albo ma to źle rozwiązane. Stąd mój - bezinteresowny - podziw. Po prostu wygląda na to, że - o ile czegoś nie skopali - i o ile jakość obrazu będzie adekwatna - jest to znakomity aparat.
namoamo

Post autor: namoamo »

Pisz Maciek w pierwszej osobie, -ja przestalem umiec fotografować itd ;-)
Mnie to jedynie zachęciłes do spojrzenia na d810.
Awatar użytkownika
vid3
Kontakt:

Post autor: vid3 »

No to dali dupy.
I to na całego.
puch24

Czegoś nie rozumiem... :-(
Meliszipak

Post autor: Meliszipak »

puch24 pisze: 26 wrz 2017, 01:10 Na przykład może automatycznie robić takie rzeczy, jak focus stacking... także z bezgłośną migawką elektroniczną, także w trybie LV, czyli zupełnie po cichu i bez wstrząsów. Itd., itp.
Znaczy aparat steruje ostrością obiektywu przesuwając płaszczyznę ostrości o zadaną odległość?
A jak to jest żeby cały obiekt zmieścił się w tej płaszczyźnie, po kawałku?
Bo jak klasycznie z sankami to wiadomo.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2017, 11:56 przez Meliszipak, łącznie zmieniany 1 raz.
namoamo

Post autor: namoamo »

A ma opcje dodawania znaku wodnego "xxx xxx photography"? Z różnymi czcionkami?
samek

Post autor: samek »

namoamo pisze: 26 wrz 2017, 08:00 Mnie to jedynie zachęciłes do spojrzenia na d810.
Zerknij sobie na D800. Szczerze polecam.
Meliszipak

Post autor: Meliszipak »

Chyba występowały problemy z ostrością?
puch24

Musiałbym doczytać, jak to robi, ale o ile zauważyłem, to programuje się ilość zdjęć do złożenia i wielkość przesunięcia ostrości, i aparat sam to jakoś robi i składa w jedno zdjęcie.
ODPOWIEDZ