Wszyscy wypowiadać się! Jest Wam potrzebna informacja o aktualnej przysłonie? MI jest jak najbardziej
Aparaty do dupy
-
gavin
- rbit9n
- Ribitibi
Re: Aparaty do dupy
w myśl zasady "nec Hercules contra plures" zaraz wszyscy napiszą, że tak, że potrzebują, mimo że nie.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
-
namoamo
Aaaa to dlatego tak trzymają się dziś mikroskopijnych matryc
Kurde, podobają mi się i wizualnie i rozmiarowo, tylko nie umiem wygooglać nigdzie porównań do fuji.
-
puch24
Czepiasz się tej przysłony jak pijany płotu. Odbijana lustereczkami z obiektywu przeważnie i tak jest słabo widoczna. Już lepiej, żeby była wyświetlana na wyświetlaczu cyfrowym czy skali, ale pod warunkiem, że w trybie M pokazywana jest też prawidłowa ekspozycja.
Poza tym, jakbym miał wybierać jedną z wartości, moim zdaniem ważniejszy jest czas naświetlania, szczególnie jeśli nastawiany jest automatycznie, np. w trybie P. Aparaty takie, jak Canon AE-1P czy T-70 w trybie P pokazują wartość przysłony, wybraną automatycznie przez aparat, a nie czas naświetlania. Jeśli nie pamięta się krzywej programu, nie wiadomo, czy czas wyniesie 1/15 czy 1/1000 sekundy, i czy się poruszy czy nie poruszy...
Poza tym, jakbym miał wybierać jedną z wartości, moim zdaniem ważniejszy jest czas naświetlania, szczególnie jeśli nastawiany jest automatycznie, np. w trybie P. Aparaty takie, jak Canon AE-1P czy T-70 w trybie P pokazują wartość przysłony, wybraną automatycznie przez aparat, a nie czas naświetlania. Jeśli nie pamięta się krzywej programu, nie wiadomo, czy czas wyniesie 1/15 czy 1/1000 sekundy, i czy się poruszy czy nie poruszy...
-
gavin
No to ja wybieram tryb A. Widzę jaka przysłona i jaki czas wybrał aparat. Po co komplikować?
-
namoamo
Auto w analogu? Jajebie..
-
gavin
AF też się czasem zdarza 
-
puch24
Oczywiście. Moim ulubionym aparatem jest Nikon F-801, szczególnie w unowocześnionej wersji S.
Jak na czasy, w których powstał, był aparatem "wszystkomającym", z fenomenalnym interfejsem użytkownika, i do tego był po prostu piękny. Miał śliczny kształt.

Jak na czasy, w których powstał, był aparatem "wszystkomającym", z fenomenalnym interfejsem użytkownika, i do tego był po prostu piękny. Miał śliczny kształt.

- rbit9n
- Ribitibi
gavin pisze:No to ja wybieram tryb A. Widzę jaka przysłona i jaki czas wybrał aparat. Po co komplikować?
w takim razie, polecam Minoltę Dynax 7.gavin pisze:AF też się czasem zdarza
ale Olek i tak milszy.

nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
-
gavin
Eeee mniej więcej taki to mam (puch czym się fotela) Canon 50E.