Aparaty do dupy

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
gavin

Re: Aparaty do dupy

Post autor: gavin »

rbit9n pisze: 08 gru 2017, 12:30
gavin pisze:Ha! X-700 jest bezapelacyjnie lepszy niż OM-4Ti! W wizjerze widać jaka jest ustawiona przysłona. 8-)
ale to nikomu nie jest tak naprawdę potrzebne.
Wszyscy wypowiadać się! Jest Wam potrzebna informacja o aktualnej przysłonie? MI jest jak najbardziej :mrgreen:
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

w myśl zasady "nec Hercules contra plures" zaraz wszyscy napiszą, że tak, że potrzebują, mimo że nie.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
namoamo

Post autor: namoamo »

rbit9n pisze: 08 gru 2017, 09:38 nie wiem jak inni producenci, ale Olympus mocno podkreślał swoje ciągoty do nauki, w każdej instrukcji serii OM pisali o teleskopach i mikroskopach.
Aaaa to dlatego tak trzymają się dziś mikroskopijnych matryc :-)
Kurde, podobają mi się i wizualnie i rozmiarowo, tylko nie umiem wygooglać nigdzie porównań do fuji.
puch24

Post autor: puch24 »

Czepiasz się tej przysłony jak pijany płotu. Odbijana lustereczkami z obiektywu przeważnie i tak jest słabo widoczna. Już lepiej, żeby była wyświetlana na wyświetlaczu cyfrowym czy skali, ale pod warunkiem, że w trybie M pokazywana jest też prawidłowa ekspozycja.

Poza tym, jakbym miał wybierać jedną z wartości, moim zdaniem ważniejszy jest czas naświetlania, szczególnie jeśli nastawiany jest automatycznie, np. w trybie P. Aparaty takie, jak Canon AE-1P czy T-70 w trybie P pokazują wartość przysłony, wybraną automatycznie przez aparat, a nie czas naświetlania. Jeśli nie pamięta się krzywej programu, nie wiadomo, czy czas wyniesie 1/15 czy 1/1000 sekundy, i czy się poruszy czy nie poruszy... :-P
gavin

No to ja wybieram tryb A. Widzę jaka przysłona i jaki czas wybrał aparat. Po co komplikować?
namoamo

Post autor: namoamo »

Auto w analogu? Jajebie..
gavin

AF też się czasem zdarza :P
puch24

Post autor: puch24 »

Oczywiście. Moim ulubionym aparatem jest Nikon F-801, szczególnie w unowocześnionej wersji S.
Jak na czasy, w których powstał, był aparatem "wszystkomającym", z fenomenalnym interfejsem użytkownika, i do tego był po prostu piękny. Miał śliczny kształt.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

gavin pisze:No to ja wybieram tryb A. Widzę jaka przysłona i jaki czas wybrał aparat. Po co komplikować?
gavin pisze:AF też się czasem zdarza :P
w takim razie, polecam Minoltę Dynax 7.

ale Olek i tak milszy.

ObrazekObrazek
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
gavin

Eeee mniej więcej taki to mam (puch czym się fotela) Canon 50E.
ODPOWIEDZ