W poszukiwaniu Św. Grilla

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
puch24

Re: W poszukiwaniu Św. Graala

Post autor: puch24 »

Woytku, sam kiedyś chciałeś, bym o przęcie pisał, bo i czym innym mi nie staje. :-P

Co do bokehów, to jest chyba miejsce na te spokojne i te gwałtowne. Ja wolę te spokojne, tak może w proporcji 70/30, czy może nawet 80/20.
Te niespokojne, szarpane, są trochę efekciarskie, trochę jak UWA czy Fish Eye - można zrobić parę takich zdjęć, a potem...?
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Bokeh umarł, a my rajcujemy się zmarłymi.
Jak nekrofile.
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

Problem w tym, że w tych nowych ciężko nawet o proporcje 80/20 :) Dla większości takie parametry oznaczają już obiektyw do dupy (i jakiegoś partacza inżyniera, pewnie z Madagaskaru) więc produkuje się takie Sigmy, które wyglądają jak wiadra, ale nie mają nawet promila charakteru. Też nie przepadam za dziwnym bokehem, bo mnie od tych zawijasów potem krew z nosa leci, ale przydałaby się choć odrobina szaleństwa.
puch24

Cóż, produkują to, co ludzie kupują, i odwrotnie. Mody są w fotografowaniu i sprzęcie takie same jak w szmatkach, tylko wolniej się zmieniają z powodu większych nakładów na produkcję niż w krawiectwie.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

cz4rnuch pisze: 14 sie 2018, 13:53(...) ale przydałaby się choć odrobina szaleństwa.
Za to napiłbym się z Tobą.
puch24

Mnie zawsze gópi rozóm przed tym powstrzymuje. :-(
cz4rnuch

puch24 pisze: 14 sie 2018, 13:56 Cóż, produkują to, co ludzie kupują, i odwrotnie. Mody są w fotografowaniu i sprzęcie takie same jak w szmatkach, tylko wolniej się zmieniają z powodu większych nakładów na produkcję niż w krawiectwie.
W krawiectwie też nie jest łatwo. Wystarczy, że w Dhace zawali się jakiś dach na szwaczki i już trzeba cały interes przenosić na drugi koniec świata do Kamieńca Podolskiego.
wpk pisze: 14 sie 2018, 13:58 Za to napiłbym się z Tobą.
Pisałem tylko o bokehu. Dziś Wojtku wypiję za Twój powrót do świata optymistów, ale toast wzniosę kompotem z czarnego bzu, bo aktualnie, podobnie jak Sebix, się odchudzam i nie piję w tygodniu.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Czarny bez i czarna kawa,
Opętani samotnością...
puch24

W krawiectwie przestawienie się na inny krój/model ubioru może trwać parę godzin, może parę dni; w przemyśle foto są to co najmniej miesiące. Dlatego mody zmieniają się rzadziej, bo częściej po prostu nie mogą.
cz4rnuch

W modzie wszystko już było.
ODPOWIEDZ