W poszukiwaniu Św. Grilla

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Re: W poszukiwaniu Św. Graala

Post autor: Owain »

Tym Altixem to całkiem sporo nafociłem, nawet zarabiałem na nim jedne ze swoich pierwszych pieniędzy (może nawet przed kasą ze sprzedaży gazetki szkolnej oraz kasą za handel drukami recept na podrabiane zwolnienia lekarskie). Otóż mieliśmy taką wyjątkową klasę, VIIb. Znaczy nie ja miałem, bo ja chodziłem wówczas do VIIIa, ale się cała szkoła kochała w dziewczynach z VIIb, co najmniej pięć było wyjątkowej urody. Możecie się śmiać, ale polowało się na przerwach z aparatką na te panny, a potem do ciemni i zdjęcia schodziły jak ciepłe bułeczki :D
A jakoś tak od 2 klasy liceum zarzuciłem foto, altix zaginął chuj wie gdzie (może tatuś na wódkę sprzedał), a ja na długie lata zostałem wyznawcą teorii, że zdjęcia kradną duszę i przez ponad 10 lat olewałem zdjęciowanie wydarzeń, wycieczek. Ech, jakie to były wspaniałe, wolne czasy! :D
Sowy nie są tym, czym się wydają...
puch24

Post autor: puch24 »

Owain pisze: 16 lip 2019, 07:53 Kurwa, miałem tego Tamrona - zapłaciłem za niego 1300 zł, wówczas wydawało mi się to dużo :D
Dla Ciebie to dużo i dla mnie to dużo, a dla producenta to zaledwie klasa amatorska, może nieco wyższa amatorska.
Te obiektywy 2,8/70-200 to zupełnie inna bajka cenowa.
Najnowszy Nikkor kosztuje 10 tys.
Tamron - ok. 6 tys.
Sigma Sport też ok. 6 tys.
A Sony jest najdroższy, bo kosztuje 13 tys., i przy takiej cenie taki rozrzut jakości jest nie do przyjęcia.
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

Na Amazonie DEe ciamciangi rozdajo.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Darmo? Wszystkie?! Biorę 18/2.8 i 100-400/4!
cz4rnuch

Za darmo to Ciorny rozdaje uśmiechy. 24/2.8 za 200 ojro chyba najlepsza oferta. 45/1.8 i 35/2.8 też taniej nisz w Polandii.

Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

A propos amazona, bo ja już się gubię - z niemieckiego można zamawiać rozumiem bez żadnych ceł i vatów? No chyba, bo tak kupiłem swego ciamcianga 35/2.8... Ale nie zawsze jest wysyłka do polszy, nie mówiąc już o dziwnym przeliczniku przy płaceniu z paypala połączonego z mą kartą, zawsze to spory ten spread. No i pojawiło się to jakieś Prime - dla klientów Prime jest znacznie taniej, z tego co się zorientowałem, to jakieś gufno, za które płacisz miesięcznie 9 euro, ale możesz niby w każdej chwili zrezygnować. To jak cz4rnuszku, jakieś instrukcje dla bida-polaków? :D

Dodano po 3 minutach 2 strzałach znikąd:
Aha, i jeszcze pisze, że to Prime tylko dla Niemców i Austriaków. Bo taki np. samek 14/2.8 kosztuje 470 ojro z Prime, a bez Prime już 570 :(
cz4rnuch

Prima możesz za darmo przetestować przez mieszka. Paypal jest chujowy wiec nie używam, revolut lepszy sto razy, cła nie ma, ale vat w Polszy jest troche wyższy niż u Niemców więc przy kasie cena będzie odrobinę wyższa. Prime działa w Polsce mimo, że niby nie działa. Pro tip od Ciornego w gratisie, zapisać się na mieszka do Audiable to dadzą 10 ojro.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Cz4rnuszek nieoceniony :D
gavin

Post autor: gavin »

Ja oceniam cz4rnuszka! Na 12/10!
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Dwanaście długość, dziesięć średnica? No faktycznie, do pralki wlizie.
ODPOWIEDZ