W poszukiwaniu Św. Grilla

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Re: W poszukiwaniu Św. Graala

Post autor: wpk »

Nie wiedziałem, że piwo jest błyszczące a wino matowe - i to niezależnie od brandu...
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Dzięki Puchu za jedyną merytoryczną odpowiedź. Sprawa nie jest dla mnie oczywista, bo w lapku pracowym (ThinkPad) mam matową, która jest znacznie gorsza wizualnie od błyszczącej w domowym Asusie, pod warunkiem oczywiście, że się od asusowej światło nie odbija.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
puch24

Post autor: puch24 »

Mój błyszczący Asus lap wygląda na bardziej kontrastowy od stojącego obok monitora Philipsa matowego, ale w tym błyszczącym często odblaski przeszkadzają. Chyba wolałbym matowy. Nawet jeśli na tym matowym czerń jest szara a nie głęboko czarna.
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

Wizualnie gorsze lub lepsze to nie to samo kryterium co wybór monitora do obróbki i chyba o tym pisała Metka polecając Ci Toma, który co prawda jest 100% łejzo talibem, ale na sprzęcie się zna. Inna sprawa, że ja bym się bał go o cokolwiek zapytać. Jeśli zdjęcia mają dobrze wyglądać tylko na twoim monitorze to idź w to co Ci się najbardziej podoba(choćby w jakiegoś super amOLEDa). Tyle, że na innych monitorach lub na wydruku już niekoniecznie musi Ci się to wszystko zgadzać z tym co masz na swoim wyświetlaczu.

PS Ja mam matowy i jednocześnie chujowy. Wstydzę się nawet napisać jakiej firmy.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Nie mam pojęcia, kim jest ów mityczny Tom. Bo jak rozumiem "Metka", to nasza szacowna Methanoia, której raczej nie chcę zmienić nicka na Metaamfetamina :>

Ponieważ zdjęcia robię jeno dla siebie, dla żony no i na niniejsze szacowne forum, nie zamierzam wyposażać się w nic specjalnie 'pod obróbkę', jeno mogę wziąć pod uwagę przy wyborze nowego lapka z monitorem 15,6'', bo dla mnie wygoda najważniejsza. Oczywiście monitor w laptopie tym będzie służył znacznie szerszemu spektrum czynności, niż tylko obróbka mych miernych zdjęć :D
jo44

Post autor: jo44 »

Owain pisze:Nie mam pojęcia, kim jest ów mityczny Tom.
Tom01, możesz go znaleźć na żółtym, możesz na http://mva.pl/viewtopic.php?f=5&t=153.
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

ja mam chamois (542-II), także tego.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Nie wiedziałem gdzie wrzucić, taka ciekawostka, bo foty z nexa 3n, w dużej części z... pezeta :) Oczywiście druga część z nieznanego szkiełka manualnego, jednak oczywiście ładniejsze.
http://www.maxmodels.pl/fotograf-capturemoments,9.html
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Sthaszne... Okhopne...
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Dla jasności, nie pisałem o artystycznych walorach tylko o użyteczności pezeta. W kontekście przyzwoitego kompakta :P

A portrety... się nie znam :)
ODPOWIEDZ